Zomervakantie 2017: Dag 7 t/m 11

Zomervakantie 2017: Dag 7 t/m 11

Vrijdagochtend vroeg stoomde de eerste bootjes voor de Sneekweek al binnen om een ligplek te zoeken voor de komende dagen. Hoogste tijd voor ons om het gezellige en mooie Sneek achter ons te laten en te vertrekken richting Bolsward. Na het ontbijt de watertank afgevuld en door de binnenstad van Sneek, langs de bekende waterpoort, richting IJlst. Hier sloegen we rechtsaf richting het noorden om via de Bolswarderzijlvaart richting Bolsward zijn gevaren. Een kort tochtje van net twee uurtjes varen. In Bolsward zelf hadden we de “pech” dat we om 12:05 aankwamen bij de Blauwpoortsbrug en dus moesten wachten tot na de middagpauze van de brugwachter voor we een mooi plekje konden uitzoeken. Uiteraard zijn we daarna het verrassend mooi Bolsward in gegaan, inclusief een bezoek aan de plaatselijke middenstand en horeca.

De volgend dag lekker optijd opgestaan zodat we na het ontbijt direct de eerste brugopening van 09:00 konden meepakken van de Gijsbert Japicxsbrug en de daarop volgende St. Jansbrug om via de Bolswardertrekvaart richting Leeuwarden te varen. Echter melde het scheepvaartbericht dat de brug bij Baard i.v.m. herstelwerkzaamheden geen bediening had en dus zijn we bij Oosterlittens linksaf de Frjentsjerter Feart opgevaren in plaats van de rechtdoor de Bolswardertrekvaart te blijven volgen. Hierdoor voeren we meer noordwest in plaats van noordoost richting het van Harinxmakanaal, waardoor we een langer stuk op dit kanaal moesten varen. Er was echter totaal geen beroepsvaart op dit kanaal dus de tocht over het kanaal verliep lekker rustig. Bij de eerste afslag Leeuwarden vanuit het westen ingevaren via de Slauerhoffbrug, ook wel vliegenmepper genoemd. Na bij de Verlaatsbrug € 7,– te hebben neergeteld aan bruggeld voor alle bruggen in Leeuwarden hebben we aan de Noorderstadsgracht een prachtig plekje gevonden in de Prinsentuin. In de middag met het bijbootje de grachten van Leeuwarden op gegaan en genoten van de de prachtig stad vanaf het water. Zondagochtend heerlijk uitgeslapen en rustig gestart met de dag. Het was koopzondag in Leeuwarden dus de dames zijn gaan shopppen en ik heb nog wat allerhande klussen op de boot uitgevoerd o.a. het bijvullen van de vetpot voor de schroefas. En natuurlijk heb ik vanaf de boot genoten van het mooie weer en de boten die door grachten voeren. Voor het avondeten zijn we die avond uit eten gegaan bij de Burgemeester van Napels.

Maandagochtend vertrokken uit Leeuwarden in noordelijkrichting via de Dokkemer Ie, via een vervelend smal slingerbochtje de Bonkefeart opgedraaid en via het Alddeel en Langdeel richting Wartena. Hier kwamen we om precies 12:02 aan bij de brug midden Wartena dus deze gaf vier keer rood. Van de “nood” een deugd gemaakt en in de zon genoten van de lunch. Na de middagpauze hebben we onze tocht voortgezet door de de Alde Feanen in de richting van De Veenhoop. Na de Hooidamburg brug was het een drukte van belang op het water en na enige nadenken over het waarom hiervan viel eindelijk het kwartje, vandaag was het SKS Skûtsjesilen bij de Veenhoop. Er was natuurlijk geen doorkomen aan dus zijn we een stukje terug gevaren om via de Alde Feanen en een klein stukje Prinses Margriet Kanaal richting Gou te varen. Volgende keer dus goed het wedstrijdprogramma van het SKS Skûtsjesilen bij de hand houden tijdens de voorbereiding van een vaartocht. ’s middags met de meiden een ijsje gegeten in Grou en met de bijboot nog even op het Pikmar gevaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.