Meivakantie 2018 (dag 3-5)

Meivakantie 2018 (dag 3-5)

Donderdag 4 mei, verblijven we nog steeds in Utrecht. Rond 11 uur kwam er een vriendin van ons op bezoek. Na een rondvaart over de grachten en te hebben genoten van het mooie weer en het avondeten zijn we ‘s avonds met zijn allen naar de 4 mei herdenking op het Domplein in Utrecht gegaan. Het was een mooie en waardige herdenking en zeker de meiden vonden het erg “indrukwekkend”.

Zaterdag 5 mei, vandaag moest ik met Noor vanuit Utrecht “terug” naar Almere omdat “men” het handig vond om het proefzwemmen en afzwemmen voor het B diploma precies in de meivakantie te plannen. Dus om 11:52 de trein richting Almere Centrum genomen en na een overstap op tijd gearriveerd in Almere Buiten. Het proefzwemmen van Noor ging prima en 12 mei mag ze afzwemmen.

Bij terugkomst op Utrecht Centraal hebben Noor en ik gelijk mijn vader en broer(tje) meegenomen richting de boot. Zij waren vanuit Amersfoort met de trein naar Utrecht gekomen want ik ging ‘s avonds met ze uit eten bij Stadskasteel Oudaen. Onder het genot van lekker eten en de nodige drankjes was het erg gezellig aan de gracht, waar door het mooie weer de nodig boten voorbij kwamen.

Zondag 6 mei, vandaag stond een tocht richting Gouda op het programma. We vertrokken om 09:00 vanuit Utrecht via de Vaartse Rijn in zuidelijke richting naar de Noordersluis om daar, na geschut te zijn, het Amsterdam-Rijnkanaal over te steken richting de Zuidersluis. Het fijne van deze twee sluizen is dat ze altijd doorgeven aan de andere kant dat er een boot aankomt zodat je direct de sluis in kan varen en niet “op” het ARK hoeft te wachten. Na de Zuidersluis vervolgen wij onze weg via het Merwedekanaal waar we via de openstaande Doorslagsluis de Doorslag op varen richting de Hollandse IJssel. Dit is een mooie rivier met plaatsjes als Montfoort en Oudewater.

Het is zondag en prachtig weer, dus de river wordt druk bevaren door allerlei soorten pleziervaart. Onderweg kwamen we weer de voor veel Doerakvaarders “bekende” Doerak tegen. Na een prachtige tocht komen we aan het einde van het gekanaliseerde deel van de Hollandse IJssel aan bij de Waaierschutsluis.

Aangezien de Hollandse IJssel vanaf hier een getijden rivier wordt heb ik van te voren even de waterstand en stroomsnelheid opgezocht, het is laagwater en de stroomsnelheid is om en nabij 0 km/h. Op zondag draaien de sluizen naar het centrum pas vanaf Hemelvaartsdag dus we varen door naar de Julianasluizen waar ik via VHF 18 vraag om geschut te worden. Voor ons vaart net een binnenvaarder de sluis voor beroepsvaart in en de sluismeester geeft aan dat we hier achter mogen aansluiten en hij verzoekt de binnenvaarder om zover mogelijk naar voren door te varen. We besluiten te overnachten bij Watersportvereniging Gouda en de volgende dag door te varen naar Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.